Robiłam babeczki jakiś czas temu na konkurs ogłoszony na blogu Małgosi " pieprz czy wanilia " nie udało się niestety wygrać , ale konkurencja była bardzo silna :)
To taka moja mała tęsknota za latem. Dla chętnych przepis poniżej .
Moja marcepanowa rozgwiazda w całej okazałości , bez kremu tez fajnie wyglądały.
Babeczki orzechowe z serkiem ricotta
Składniki na 12 szt. :
200g
mąki
100g cukru
2 jajka
100g cukru
2 jajka
pół
szklanki oleju
pół
szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
pół
szklanki zmielonych orzechów laskowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½
łyżeczki sody
1
cukier waniliowy
Krem:
50g
masła
200 g sera risotta
4
łyżki cukru pudru
Do dekoracji:
brązowy cukier
kandyzowane wiśnie
ew. masa marcepanowa do zrobienia rozgwiazd
Standardowa najpierw mieszamy wszystkie suche składniki , potem
dodajemy do tego zmieszane mokre składniki . Miękkie masło miksujemy z cukrem i
stopniowo dodajemy serek. Gotowy krem na babeczki ( oczywiście można szprycą żeby było elegancko
) , posypujemy brązowym cukrem , na wierch dorzucamy wisienkę lub dłubiemy z
masy marcepanowej rozgwiazdę i ta tammm gotowe :)
A zapomniałabym można jeszcze dorzucić chorągiewki zrobione z wykałaczek
i samoprzylepnych wycinanek i w środku
zimy mamy letnie babeczki :)
Jakby komuś się podobały to grafiki poniżej bez loga :)
Na koniec moje kochane słodziaki :)
Ostatni, najsłodszy obrazek :)
OdpowiedzUsuńSłodki ten twój pierwszy dzień wiosny.
OdpowiedzUsuńI znowu trafiłam w piękne,ciepłe miejsce. Bardzo tu miło:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
www.magnolia-rozmaryn.blogspot.com