Oczywiście mój niezastąpiony asystent :) , pomaga przygotować muffinki z marcepanowym nadzieniem .
Muffinki marcepanowe bez dekoracji , bo jak to powiedział mój synuś " ...mamuś wolę bez tego smarowidła (czyt. kremu ) ... " więc były bez smarowidła :)
Przepis na muffinki marcepanowe uzupełnię później :
Znalazłam jeszcze troszkę zaległych zdjęć , których Wam nie pokazywałam , a to nasze sprawdzone przepisy godne polecenia .
1 . Ciasto ze słonecznikiem :
Składniki:
- Biszkopt : 6 jaj
- 3 budynie czekoladowe bez cukru
- 1 łyżka mąki tortowej !!!
- 1 szklanka cukru,
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Słonecznik prażony : 30 dkg słonecznika łuskanego,
- 15 dkg masła,
- 7,5 dkg cukru,
- 3 łyżki mleka,
- 1 cukier waniliowy.
- kostka masła
- ¾ uprażonego słonecznika
- 1 kieliszek wódki
- Polewa i herbatniki czekoladowe na wierzch ciasta
Opis przygotowania:
Biszkopt:
6 jaj,
3 budynie czekoladowe bez cukru
1 łyżka mąki tortowej, ( to nie błąd ma być 1 łyżka)
1 szklanka cukru,
1 cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym , a następnie dodajemy żółtka. Mąkę, budynie i proszę do pieczenia mieszamy i dodajemy do masy. Pieczemy 40 min. W temp. 160 °C. Upieczone ciasto kroimy na dwie części.
Słonecznik:
30 dkg słonecznika łuskanego,
15 dkg masła,
7,5 dkg cukru,
3 łyżki mleka,
1 cukier waniliowy.
Masło z mlekiem i cukrem rozpuścić w garnku, jak zacznie się gotować, dodać słonecznik. Smażyć mieszając około 20 minut, aż słonecznik się zrumieni. Wystudzić
Krem:
karmel ( z jednej puszki mleka)
kostka masła
¾ uprażonego słonecznika
1 kieliszek wódki
Puszkę mleka zagęszczonego słodzonego gotować 2-3 godziny. Najpierw miksujemy samo masło, a potem dodajemy po łyżce karmelu i stopniowo wsypujemy ostudzony, uprażony słonecznik (trochę zostawić do posypania na wierzch), a na koniec dodać kieliszek wódki.
Gotowe ciasto (warstwy):
Biszkopt nasączamy ponczem kroimy na pół i przekładamy kremem
Krem
Petitki (herbatniki) moczone w wódce
Polewa - rozsmarować na herbatnikach i posypać resztą słonecznika
1 biszkopt
2 krem
3 biszkopt
4 krem
5 herbatniki
6 polewa
7 prażony słonecznik
6 jaj,
3 budynie czekoladowe bez cukru
1 łyżka mąki tortowej, ( to nie błąd ma być 1 łyżka)
1 szklanka cukru,
1 cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym , a następnie dodajemy żółtka. Mąkę, budynie i proszę do pieczenia mieszamy i dodajemy do masy. Pieczemy 40 min. W temp. 160 °C. Upieczone ciasto kroimy na dwie części.
Słonecznik:
30 dkg słonecznika łuskanego,
15 dkg masła,
7,5 dkg cukru,
3 łyżki mleka,
1 cukier waniliowy.
Masło z mlekiem i cukrem rozpuścić w garnku, jak zacznie się gotować, dodać słonecznik. Smażyć mieszając około 20 minut, aż słonecznik się zrumieni. Wystudzić
Krem:
karmel ( z jednej puszki mleka)
kostka masła
¾ uprażonego słonecznika
1 kieliszek wódki
Puszkę mleka zagęszczonego słodzonego gotować 2-3 godziny. Najpierw miksujemy samo masło, a potem dodajemy po łyżce karmelu i stopniowo wsypujemy ostudzony, uprażony słonecznik (trochę zostawić do posypania na wierzch), a na koniec dodać kieliszek wódki.
Gotowe ciasto (warstwy):
Biszkopt nasączamy ponczem kroimy na pół i przekładamy kremem
Krem
Petitki (herbatniki) moczone w wódce
Polewa - rozsmarować na herbatnikach i posypać resztą słonecznika
1 biszkopt
2 krem
3 biszkopt
4 krem
5 herbatniki
6 polewa
7 prażony słonecznik
Składniki:
- 1,5 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 9 łyżek Kasi
- 0,5 l śmietanki kremówki
- 1 opakowanie budynku waniliowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- małe słodkie jabłka , ilość wg. uznania
- cynamon
Opis przygotowania:
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Pośrodku zrobić wgłębienie, wlać do niego ubite jajko, wsypać 5 łyżek cukru i dodać startą na wiórki Kasię . Szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię i włożyć na pół godz. do lodówki. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i posypać cynamonem. Ciasto rozwałkować i wylepić nim formę o średnicy 26 cm, wysoko podwijając brzegi. Na cieście układać ciasno obok siebie jabłka. Budyń wymieszać z 1/3 śmietanki. Pozostałą śmietankę zagotować razem z resztą cukru, cukrem waniliowym i łyżka Kasi. Wlać budyń, ponownie zagotować i od razu zalać jabłka. Piec 60- 70 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto pozostawić w formie na 24 godz.
3. Sałatka hawajska
Składniki:
- Mix sałat
- puszka ananasa
- puszka kukurydzy
- 2 ćwiartki wędzonego kurczaka
- słoiczek selera konserwowego
- sos sałatkowy - Hawajski
- 5 łyżek oliwy
Opis przygotowania:
Kurczaka, ananasa i seler konserwowy kroimy na drobniejsze kawałki, dodajemy kukurydzę i mix sałat.
Sos sałatkowy mieszamy z oliwką i starannie wszystko mieszamy. Wstawiamy na ok. godz. do lodówki by się smaki przegryzły a przed samym podaniem posypujemy grzankami.
Sos sałatkowy mieszamy z oliwką i starannie wszystko mieszamy. Wstawiamy na ok. godz. do lodówki by się smaki przegryzły a przed samym podaniem posypujemy grzankami.
Troszkę się bawiłam programem do obróbki zdjęć , może komuś się spodobają grafiki muffinkowe.
pozdrawiam Justyna
Mniam, dużo dobrego i słodkiego...bardzo zainteresował mnie przepis ze słonecznikiem w roli głównej:)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńAle dziś poszalałaś z pysznościami :) Wszystko wygląda super i z całą pewnością skuszę się na sałatkę :D . Taki pomocnik w kuchni bezcenny , a ten fioletowy kwiatuszek wyjątkowo uroczy :D Pozdrawiam !!!
OdpowiedzUsuńsmakowitości prezentujesz :D chyba wszystkie przepisy z czasem wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńCudny post!!! Muffinki uwielbiam i często piekę ( wspaniałe przepisy na blogu: http://mojewypieki.blox.pl/html
OdpowiedzUsuńKuchnia zapowiada się bardzo ciekawie, mam nadzieję, że nie każesz długo czekać :D Z Twoich przepisów chętnie skorzystam, z grafik też - jeśli można, bo cudne :)
Uściski dla wspaniałego Pomocnika!!!
Mmm ale pysznosci;) marzy mi sie taki piekarnik!;)
OdpowiedzUsuńPyszniutko i jak tu się odchudzać????????????
OdpowiedzUsuńAleż kulinarnie i słodko! Muffinki prezentują się smakowicie, a kuchnia zapowiada się ciekawie ;)
OdpowiedzUsuńAle pyszności u Ciebie.
OdpowiedzUsuńBardzo ładne zdjęcia :)
Pozdrawiam
ada
Ale smakowitości!!!Pozdrawiam serdecznie.papa
OdpowiedzUsuńApetyczny post ,aż ślinka kapie
OdpowiedzUsuńja ,tak jak Twój synek wole bez smarowidła :)
wszelkiego rodzaju lukry bardzo mnie kłują w podniebienie
Ładnie wyglądają. Czy te nadzienie (marcepanowe?) wypływa po nagryzieniu, czy jest raczej stałe?
OdpowiedzUsuń